汉语水平考试中心

Svensk moder som satsar allt på sin adopterade dotter

(Peoples Daily 20150123)Hon är femtiotre år.Hon bestämde sig att åka ensam till Kina för att lära sig kinesiska istället att stanna i sitt hemland hos sina familjer. Det enda syfte av vad som hon har gjort är att låta sin adopterade dotter Wen Fei (svenskt namn Kajsa)komma ihåg sitt land där hon föddes. Den här kvinnan vi pratade om är Ewa,  en vanlig moder från Stockholm.

Ewa2

Ewa har besökte Kina några gånger innan. Det är den 7:e gången hon kommer till Kina. Den här gången kommer hon för att lära sig kinesiska. Hon har blivit den äldste eleven i sin klass. Anledning till att Eva börjar lära sig kinesiska är att hon själv blev intresserad av kinesisk kultur och hon har en tolv årlig adopterad dotter som föddes i Kina. I 2003 träffade Eva den gulliga lilla flickan den första gången. Då var Wen Fei bara sexton månader gammal. Wen Fei kom till Eva som en ny familjemedlem. Efter det har de börjat ett lyckligt liv. ‘Hon är jätte duktig!’, Ewa kan inte hindra att le när hon pratar om sin lilla dotter. När Wenfei var nio år gammal, upptäckte Eva Wen Feis briljant begåvning på bordtennis. Wen Fei har börjat lära sig att spela bordtennis 2011. Jan-Ove Waldner är en av hennes tränare. Nu har Wen Fei blivit den duktigaste bordtennis spelare jämföra med de andra som är lika gammal som Wen Fei.

Ewa blev inte nöjd fastän hennes dotter är så duktig. Hon tycker att Wen Fei föddes som en kines, då måste hon kunna prata lite kinesiska. På grund av detta, skickade Ewa hennes dotter till kinaskolan Ruiqing i Stockholm för att plugga kinesiska när Wen Fei var fem år gammal. Ewa vald just Ruiqing skolan för att hon själv har lärt sig kinesiska i skolan för tre år. Hon tycker att det är jätte kul och spännande att plugga i Ruiqing eftersom lärarna undervisar inte bara språk utan de presenterar också kinesisk kultur under lektionen. Ruiqing  brukar också ha många roliga aktivitet, t.ex. sommarkollo för båda barn och vuxna. På sommarkollot får man åka till Kina med lärare och lära känna Kina med egna ögon. Det tycker Ewa om och hon har redan deltagit i sommarkollo två gånger. Efter gick det överens med sin dotter, Ewa anmälde för Wen Fei till Rektor Wangs klass så snabbt som möjligt.

Ewa jobbar som marknadsplanerar i Svensk sjukvård konsultföretag. Förra året började Jönköping universitet samarbeta hos Zhejiang lärarhögskolan, och de har planerat att starta kinesisk lektion för utbytesstudenter. Genom att delta i projektet, kom Ewa till Kina och plugga kinesiska.

‘Efter jag har lärt mig kinesiska, då kan jag prata kinesiska hemma hos min dotter’, säger Ewa, Wen Fei förstår mycket kinesiska, men hon talar sällan. Ewa tycker att hennes dotter kommer att bli förbunden med Kina i framtiden på grund av globalisering. Ewa tycker mycket om Qipao som är ett traditionellt klädesplagg i Kina som Ruiqings lärare hade på sig. Innan hon lämnar högskolan i Kina, köpte hon några Qipao på taobaos webbaffär.

 

 

你可能也会喜欢: