汉语水平考试中心

Ruiqing firade Kinesiskt nyår med extra aktiviteter

(He Chunhua och Liu Ruoyi 2013) 5 februari – Rui Qings lärare och elever firade tillsammans med föräldrar den andra dagen i kinesiska kaninens år. Speciella aktiviteter var att

gissa gåtor och barnlekar, en kombination av den traditionella kinesiska seden och svensk barnaktivitet. Den normala språkundervisningen ägde rum en timme senare samma dag.

Gåtorna innehöll mer än 240 olika frågor och kluringar, vilka indelades i tre svårighetsgrader för att stimulera elevernas fantasi, att testa deras språkanvändande och samtidigt har roligt. Eleverna fick lära sig hur kinesiska språket kunde beskriva ett fenomen eller ett föremål med några få ord. Eleverna tyckte att det var intressant att upptäcka att även uttal på rikskinesiska kan uttryckas och symboliseras med matematiska siffror.

Att gissa gåtor är ett gammalt sätt att fira Vår-festivalen enligt traditionell kinesisk sed. Idag har alla klassrum på andra och tredje planet satt upp gyllene röda lyktor och lyckobringande bilder av söta kaniner. Hela vår skolan var fylld av en festlig atmosfär. Förutom att gissa gåtor, deltog elever och föräldrar i massor av andra aktiviteter: att kasta ringar, att hålla balans, att leka sparkfjäder, att ha kontroll över kulor med matpinnar, ansiktsmålning, med mera. Genom att lyckas samla många stämplar kunde deltagarna vinna olika priser. Vid 12-tiden fick alla inskrivna elever också smaka på vårruller sponsrade av föreningen.

Aktiviteten har visat sig vara mycket uppskattad av eleverna. Våra lärare offrade en del av sina julledigheter för förberedelserna. Många föräldrar deltog entusiastiskt i aktiviteterna tillsammans med deras barn, ett typiskt sätt att fira det kinesiska nyåret. Bara förra veckan, var Phoenix CNE TV-teamet på plats och gjorde ett besök. Rektorn Wang Meisang visade upp skolan för teamet och reportern Liu var imponerad av Ruiqings snabba utveckling med dess ambitiösa kursplaner och kulturella aktiviteter. Dagens arrangemang visar hur bra det går att smälta samman Ruiqings pedagogik med den gamla traditionen i språkundervisningen.

你可能也会喜欢: