华文教育示范学校 汉语水平考试中心

Älskar barn, älskar Kinesiska

(Liu Ruoyi 2012)

1529292136-0

För ett år sedan tog jag över en speciell klass där alla elever var svenska föräldrar till barn som lär sig kinesiska. De flesta hade adopterat sina barn från Kina. Målet för den här klassen var att föräldrarna och barnen skulle ha samma kunskaper i kinesiska och det är därför de fick samma material. Nu när jag tänker tillbaka så märker jag att det här målet har vi inte bara uppnått, utan vi har fått ett ännu bättre resultat. Under tiden de lärde sig kinesiska har det förekommit överraskningar.

Föräldrarna älskar att skriva uppsatser

Efter att ha undervisat i mer än 20 lektioner började mina elevers föräldrar skriva uppsatser på kinesiska. Jag brukade ge de ämnen till uppsatser så som ”Mitt jobb”, ”Min familj”, ”En dag jag hade haft” o.s.v. Jag hade förväntat mig att de kunde skriva ungefär 50 ord. Men till slut skrev de 300 ord istället. Vissa har även provat att ändra uppsatsen till en kinesisk visa och vissa kunde till och med använda idiom.

Var stolt över barnen

Mina elevers föräldrar brukade berätta om deras barn till mig under rasten. De har berättat om barnens kinesiska namn och om de städer där de föddes, och hur det går för dem på de kinesiska lektionerna. En gång sade en mamma till mig att hennes barn var fortfarande för ung men hon var redan stolt över sitt kinesiska namn. Hon brukade säga att hon var både kines och svensk. Några andra mammor höll med och sade att deras barn var också stolta över att de kom från Kina.

Hjälps åt för att lära sig bättre kinesiska

Min klass har skapat sin egen tradition efter att ha pluggat tillsammans ett tag. Den där traditionen var att ”dela med sig” och att ”hjälps åt”. En gång fanns det några föräldrar som inte visste hur man installerade program för att skriva kinesiska tecken på en dator. Då kom det en pappa som berättade hur man skulle göra med bilder som han hade fotograferat på sin fritid. Han skickade även instruktionerna till alla genom e-post. Ibland när någon hade upptäckt bra studiematerial så delade han/hon med sig till alla andra i klassen. Även en ny elev som precis hade kommit till vår klass delade också gärna med sig av användbara webbsidor samt av vokabulärlistor som han själv hade organiserat.

Jag har inte bott särskilt länge i Sverige. Men eleverna från den här klassen har lärt mig att känna till Sverige och dess kultur. De är mina vänner och det är de som har gett mig självförtroendet att bli en riktig bra lärare även i Sverige.

你可能也会喜欢: