汉语水平考试中心

En underbar skolavslutning år 2014

(Du Renchi 2013)

1-150PG139555L

Idag den 13:e var det avslutning på Kinaskolan Ruiqing. Vi som har kinesisk undervisning för svensktalande barn och familjer samlades i skolans musiksal. Hela salen var full och många elever fick stå utanför dörren och väntade för att komma in.

Rektorn Wang Meisang öppnade med ett tal. Hon berömde vår lärares goda arbete så allt fler barn söker till vår skola för att lära sig kinesiska. Hon berättade också för alla att skolan håller på att ta fram ett program till våren för familjerna så barn och föräldrar tillsammans kan delta i ett språkläger.

Därefter hade vi fantastiska uppvisningar från varje klass med bl.a. sång, dans och drama. Första uppvisningen var ”lilla kanin, öppna dörren”, eleverna var mellan 7 och 9 år, med deras kaninmaskerad blev det spänningsfullt när de uppträdde med sången.

Därefter kom sången ”leta efter kompis”. Det var underbart att se de små eleverna (5-7 år) hitta sin kompis, när de gjorde hälsningsgester, skakade hand med varandra och dansade runt.

1-150PG14303O7

Mest imponerande var våra småttingar (yngsta klassen 4-6 år) som kunde presentera sig själva och sjöng ”två tigrarna”.

Skolans dansklass visade ett par traditionella danser så som ”eldflugor” och ”solfjädrar. Det var så fint att se våra duktiga dansare (i
låg ålder) visa så detaljrikt i varje danssteg, både rörelser med fötterna och händerna, och ögonkontakt med publik. Fantastiskt!

En annan höjdpunkt var drama från våra stora barn, om hur de lyckades rädda sin kompis från fångenskap och kunde fira jul tillsammans. Det syntes att eleverna hade tränat inför visningen, alla kunde prata flytande kinesiska! Dramat slutade med att alla sjöng ”Jingle bells” på kinesiska. Det var riktigt stämningsfullt.

221Z1H19-2

Uppvisningen avslutades med kinas nationalsång som sjöngs av våra äldre elever (som har gått i kinesiska skolan i minst 3 år). Det var fascinerade att höra hur eleverna sjöng så rent på kinesiska. Det är svårt att sjunga kinas nationalsång, men de klarade det utmärkt. Det är ändå ett sätt att visa att det går att lära sig bra kinesiska. Det var en ättebra avslutning.

Det var också de här eleverna som var programledare under uppvisningen, som gjorde hela programmet händelserik. Bra jobbat!

Efter den gemensamma avslutningen samlades varje klass för sig i sina egna klassrum och hade lite fika tillsammans med föräldrarna.

Vi fick positiv feedback från föräldrarna. De var glada att barnen tycker om att gå till Ruiqing. De känner sig trygga med att barnen är hos oss. Och vi lärare är stolta över att ha så fantastiska elever!

Vi tackar för detta året och önskar alla en underbar jul och ett riktigt gott nytt år!

你可能也会喜欢: