汉语水平考试中心

Vi deltog i fortutbildning i Frankrike

(Yang Jie 2014) I sommar har det varit värmevåg, liksom RuiQings lärares höga entusiasm för kinesisk undervisning. I början av juli deltog flera lärare under ledning av Rektor Wang universitè dˋ Artois, i den kinesiska språklärarutbildningen som var organiserad av Konfuciusinstitutet vid universitetet.

bellasen

Universitè dˋ Artois ligger i en vacker och legendarisk stad i centrala Frankrike – Arras, men vi hann inte uppskatta den fina naturen längs vägen eller de historiska sevärdheterna, utan gick direkt till utbildningsstället. På Konfuciusinstitutet träffade vi många kinesiska lärare från andra europeiska länder, vilket var oerhört spännande för alla som undervisar kinesiska i olika europeiska länder. Samtliga såg fram emot den kommande kursen förd av Professor Joёl Bellassen, inspektören av kinesiska undervisning i Frankrike.

Professor Joёl Bellassen är en prestigefylld sinolog både i Kina och på den europeiska kontinenten. Den franska professorn har jobbat med kinesisk språkundervisning i över trettio år. Förutom hans undervisningserfarenhet har han koncentrerat sig på forskning och publicerat flera uppsättningar av kinesiska läroböcker, varav “En nyckel till kinesisk tal och skrift” länge har varit ledande i Frankrike och även påverkat språkundervisning i andra europeiska länder. På åttiotalet föreslog han teckenbaserad undervisningsmetod för att införa i undervisningen i kinesiska.

Temat för kursen var “användningen av bilder i kinesisk undervisning”. På den första dagen vägledde professorn oss systematiskt med sin erfarenhet av undervisning hur man effektivt använder bilder och video vid undervisning i ett främmande språk. Vi diskuterad i klasen olika undervisningsexempel. Han betonade också särarten av den kinesiska undervisningen. Det är angeläget att ta hänsyn till den lokala kulturen och elevernas egenskaper, uppmuntra eleverna att våga tala kinesiska med självförtroende. Lärare måste vara flexibla när de befintliga läromedlen, effektiv använder bilder och andra multimedia för att utöka efterföljande användning.

Utbildningsaktiviteterna nästa dag leddes av Shen Yihui, erfaren lärare från Strasbourg i Frankrike. Hon delade med sig av och diskuterade med oss den praktiska tillämpningen av bildmaterial i undervisningen. Läraren Shen valde ut två slags bilder för att varje grupp skulle göra ett pedagogiskt program: det ena är serietidningar som återspeglar den kinesiska kulturen och är välkänd bland utlänningar. Själva temat är ju företrädare för det moderna samhället – det viktiga kommunikationsverktyget mobilen. För det andra använder man den berömda internationella kinesiska filmen som material. Efter hetsig diskussion, presenterad varje grupp nya undervisningsplaner. Vi fick också inspiration från det.

Det utbildningsprogram som organiserats av Konfuciusinstitutet i Frankrike är en jättebra tillfälle och en plattform för kinesiska lärare som bor i Europa att träffas, dela erfarenheter och utbyta idéer. Utbildningsverksamheten och diskussionen mellan kollegor stimulerade också vår inspiration i vårt egna arbete. Med stor skörd och förhoppningar på började vi en resa tillbaka till Sverige. Vi ser fram emot den nya terminen som startar den 23:e augusti och att träffa eleverna på Ruiqing. På samma dag när vår skola startas ska vi också dela med oss av erfarenheter från kollegorna i Frankrike.

 

 

你可能也会喜欢: