汉语水平考试中心

En förälders återberättelse om resa till Kina

(Else Oleskog 2011) I samband med lördagsundervisningen den 1/10 samlades resedeltagarna från Kinaskolans resa till Kina tillsammans med rektorn, Meisang Fredmark. Vi var en brokig skara med skolelever i alla åldrar från 8 år och uppåt till riktigt vuxna. Några medföljande föräldrar fanns också med. Tillsammans berättade vi om våra upplevelser och alla möjliga äventyr, både stora och små, som vi fick vara med om på vår fantastiska resa.

Vi började resan i Hohhot, som är provinshuvudstad i Inre Mongoliet. Här fick vi uppleva en del av Kina som skiljer sig från den pulserande huvudstaden Beijing. Vi besökte en skola som Kinaskolan har utbyte med och där fick vi träffa elever och ha en pratstund med dem i klassrum. Vi fick ett mäktigt mottagande där skolgården var full av elever som paraderade vid vår ankomst. De hade uppvisningar för oss med dans, sång och mongolisk traditionell sång och musik. Tal hölls och presenter utbyttes. Våra elever sjöng också och några elever höll fina tal på kinesiska.

Andra aktiviteter som vi hann med var att besöka Gobiöknen där fick vi rida kamel ibland sanddynerna, besökte ett Lamatempel och åkte ut till stäppen där vi sov över i mongoltält. Ute på stäppen fick vi också en ridtur på snälla hästar.  Vi var också på museum och fick lära oss lite om mongolernas historia och Djingis Khans äventyr. Många luncher och middagar blev vi bjudna på av olika representanter från olika myndigheter och provinsministerier. Vi blev mottagna med en fantastisk gästfrihet och på borden dukades fram en mängd av olika rätter och delikatesser. Vi fick en fin inblick i kinesiska traditioner, mycket tack vare vår skolas huvudman Qingtian Föreningens breda kontaktnät och deras betydelse som utlandskines.

Efter Hohhot reste vi till Beijing för att tillbringa några dagar där. Vi besökte några typiska turistmål som kinesiska muren och sommarpalatset. Vi såg en spektakulär dans- och akrobatikföreställning med historiska inslag. Scenen som föreställningen framfördes på hade en makalös dekor med riktiga vattenfall och andra häftiga effekter. Lite shopping hann vi också med så att väskorna blev fyllda innan det var dags att åka hemåt.

En lyckad avslutning på ett lärorikt år på Kinaskolan som ger mersmak för det kinesiska språket och mer nyfiken på Kina som land.

 

你可能也会喜欢: