汉语水平考试中心

Föreläsning om fyra klassiska romaner

(Meisang Fredmark 2014) Den 15:e februari höll Li Na, adjungerad professor på kinesiska språket och litteraturen från Beijing Union Universitets tillämpad naturvetenskapliga akademi en öppen föreläsning om de fyra stora klassikerna i Kina.

Under föreläsningen berättade Li Na mycket om två av de fyra romanerna, nämligen ”Romansen om de tre kungadömena” och ”Berättelse från träskmarkerna”. Med sin berikande kunskap i litteratur beskrev Li Na huvudkaraktärer och komplicerade händelser i romanerna på 50 minuter så att publiken fick bred förståelse om de två romanerna, särskilt om deras historia bakgrund, titlarnas ursprung och författarnas bevekelsegrund. Publiken kände sig som om de hade flyttat till den gamla tidsåldern då de hade kunnat uppleva handlingar och dela känslor med författarna. För att återspegla klassikernas unika charm tillämpade lärare Li även illustrationer, musik och andra multimedia metoder så att olika karaktärers personligheter tydligt visas. Var och en som satt i publiken var fascinerad av Lis underbara berättelse.

Föredraget var särskilt populärt bland de äldre eleverna. Efter föreläsningen kom de till lärare Li och sa, ”Vi tycker mycket om din lektion. När ska du föreläsa om Drömmar om röda gemak?” Na Li planerar att presentera om Färden till Västern och Drömmar om röda gemak nästa gång.

De fyra stora romanerna är märkvärdiga litterärt skapande i kinesisk historia. Kinaskolan Ruiqing inte bara undervisar eleverna i kinesiska, utan också öppnar ett fönster för Sverige och världen att känna mer om kinesisk kultur. Mer sådana underbara kulturföreläsningar kommer att ske på Ruiqing, vilket skulle uppmuntra ännu mer elever att lära sig om den lysande historien av kinesisk litteratur.

2141194091-0

Andra kulturella aktiviteter

(“Go Spel” – ett spel sedan Ming dynasti)

”Go” (ett slags brädspel) symboliserar för orientalisk visdom. Det är känt för sin strategiska mångfald. På brädet ser man inte bara oförutsägbar konfrontation, liksom ”när man fajtas med svärd blir allt omkring stilla”, som beskrevs av den kinesiska poeten, utan också elegans i lugn och ro såsom ”tekanna röker grön luft efter att teet är kokt och fingrarna är ändå svala efter att brädspelet har spelats vid fönstret”.

I spelet respekterar man grundidén ”harmoniskt beroende leder till ett go-spel”, vilket innehåller en stark taoistisk filosofi. Förstår man spelets essens, skulle man kunna tanka, bedöma, kompromissa och koordinera i ett naturligt sinnestillstånd.

Den så kallade ”Att spela schack är att få utvecklas sitt livet”.

I klassrummet ska vi försöka använda animation istället för brädet för att bekanta barnen med Go-spelets grundidéer och utveckla deras tankeförmåga. Vidare kommer barnen att lära sig teknik och traditionella begrepp på lektioner. Själva spelets mening är att utveckla obegränsad fantasi och tänkande på ett begränsat bräde. Vi hoppas att fler och fler barn kommer att älska go-spel.

Kalligrafi

”När man skriver med mjuka penslar kan det vara flexibelt som en flod eller stabilt som ett berg. Det som står på papper ser ut som en drake med stark och smidig rörelse.”

Kalligrafi är en pärla på den kronan av traditionell kinesisk konst. Det är inte bara en stig för att utforska den kinesiska humanistiska världen, utan också den breda vägen till bättre moral och personlighet. Sedan urminnes tider har konsten väckt folkets uppmärksamhet och intresse. Det så kallat ”texten reflekterar hur en människa tänker medan kalligrafi speglar hur man ser ut” tyder på att man ska penslar ut naturligt temperament enligt kalligrafis regler men samtidigt utforska den oändliga världen med begränsad skala.

Kalligrafi är en konst av oerhört mycket charm.

Vi skulle vilja öppna en grundläggande kurs i kalligrafi på helgerna till er som är intresserade av kalligrafi. Tillsammans ska vi kunna promenera i det kinesiska kalligrafipalatset och njuta av den konstnärliga pärlans stor glans!

I den aktuella kalligrafi läraktivitet kommer du att lära dig grunderna i kalligrafi, t ex hur man skriver de grundläggande strecken och hur man använder enkla tekniker. Det finns även kommunikation, kommentering och bedömning från proffs. Alla är välkomna!

Tid: varje lördag eftermiddag, 13:00-14:30, 10 gånger totalt.
Deltagande: minst 12 år gammal, högskolestudenter och vuxna människor är välkomna för att dela med sig erfarenheter
Mål: förbättra kunskap i kinesisk kalligrafi och teknik i skrift
Metoder: demonstrationer på plats, kommunikation och diskussion.

Kinesisk målning, den traditionella konsten i den kinesiska nationen, har en lång historia och en unik stil. Med hög konstnärlig prestation tar det en fristående position i den konstvärlden. Vi riktar oss för att leda eleverna in i en fantastisk värld med olika bläck, från torr, stark till våt, ljus och klar, så att eleverna skulle få mycket roligt i bläcks förändring. Genom att öva på rispapper tekniker såsom ”slå vatten med bläck”, ”slå bläck med vatten”, ”blanda bläck med färg” och ”blanda färg med bläck” skulle eleverna bli ännu mer nyfikna på hur kinesisk målning kommit till. Detta är både en träning på målningstekniker, en process för att ta emot skönhets inspiration och uppbyggande av ens temperament. På undervisningen spelas kinesisk bläck-tecknad filmer så att eleverna skulle kunna uppleva kinesisk målnings enastående charm i en lekfull atmosfär.

Målarkursen har redan börjat. De nyfikna barnen är förtjusta i nästan allt, från det speciella verktyget, pensel, rispapper, till färgblandning och de magiska effekter som vatten bläck genomträngning. Även om de inte vet riktigt att bläck har fem nyanser förstår de sig på färgers naturliga övergång. De behärskar förmodligen inte hur mycket kraft eller vilket vinkel man ska sätta på penslar, men de är duktiga på att skilja streck enligt tjocklek. Fast eleverna inte har något begrepp om struktur visar de rik fantasi på pappret. Innan varje lektion har de redan en bild av vad de skulle måla. Under lektionen jobbar de hårt för att uttrycka sig vad som finns i hjärtat på vita rispapper. När lektionen är slut så skyndar de glada barnen till sina föräldrar för att visa sina egna ”konstverk”.

Barn balettdans
Ge barnen mer självsäkerhet

1. Genom balettdans kan barnen utveckla sig både intellektuellt och fysiskt.
2. Balett främjar barnens skelettutveckling och därmed korrigera barnens kroppshållning inklusive o-formade ben, inåt pekande fötter, krökning av bröstryggen, osv. På det viset ska barnen fysiskt växa långt och graciöst.
3. Utbildningen kan gynna barnens utveckling i psykologisk mognad så att de känner sig mer självsäkra.
4. Vi rekommenderar att barnen börjar lära sig balett efter 4 års ålder därför att små barns kroppar inte är förberedda för träningen och små barn har svårt att följa lärarens instruktioner.
5. Föräldrarna ska skapa bra förutsättningar för barnen att lära sig att dansa. Till exempel ska ni uppmuntra barnen och fixa tid, kläder samt tillbehör så att barnen skulle kunna aktivt delta i dansföreställningar.

你可能也会喜欢: