汉语水平考试中心

RuiQing medverkade i den 1:a nationella tävlingen i kinesiska

(Tu Dan 2009) Den första svenska tävlingen i kinesiska för högstadie- och gymnasieelever ägde rum 29 april på Stockholms universitet. 12 lag med sammanlagt 36 deltagare kämpade i tre timmar. Professorer Torbjörn Lodén och Marja Kaikkonen, universitetslektor i kinesiska, samt två kinesiska professorer i juryn korade första- och andrapristagarna, samt priset för bästa prestation. Tema i del ett var ”hur roligt det är att läsa kinesiska”, och i del två uppvisning av en kinesisk kulturart, till exempel dans, uppläsning av dikt, sång, etc.

Tolv elever från fyra skolor i Stockholm med lärare från RuiQing vann första- och andrapriset samt pris för bästa prestation. Priser utdelades av kinesiska ambassadören Chen Mingming. Första pristagare, Alicia Rempler från Viktor Rydberg kommer att delta i den internationella tävlingen 16-30 oktober i Chongqing.

Första- och andrapristagarna har vunnit stipendier för ett års heltidsstudier i Kina.

Bakom tävlingen står The Office of Chinese Language Council International in Beijing.

Enligt statistiken finns det 10 universitet och högskolor samt över ett 40-tal grundskolor och gymnasier runt om i landet som har startat kinesiska kurser.

I förra årets internationella tävling deltog gymnasieelever från 24 länder. Sverige hade den gången ingen deltagare, något som vi nu alltså råder bot på. (Universitetsstudenter från 50 länder deltog i en annan parallell tävling där Sverige var representerad.)

 

Kinesiska språket har blivit populärt i Sverige och antalet ungdomar som vill lära sig kinesiska ökar.
Lärarna på Ruiqing vill bidra till spridning av den kinesiska kulturen och ökad förståelse för Kina och bygga broar mellan väst och öst. Genom att skolans elever vunnit tävlingen har Riuqings rektor Meisang Wang Fredmark och lärarna på skolan, Ying Zhu, Dan Tu, Lu Wang, Jie Zhu, fått ett välförtjänt erkännande av flera års hårt arbete.

 

你可能也会喜欢: